Geniálny Amedeo (2013)

Vydané 19. júna 2013 Zverejnil/a
  • „Geniálny Amedeo“ – každému pracovníkovi nášho zariadenia tento názov už čosi pripomína. Pre jedných je to pracovný zhon okolo prípravy vernisáže, pre iných príjemná spoločenská udalosť v krásnom prostredí vinotéky Regius vo Vajnoroch – 19.6.2013.
  • Keďže táto vernisáž sa konala už po štvrtýkrát, je pravdepodobné, že sa stala tradíciou. Tak ako prítomnosť Patrície Jarjabkovej Garajovej ako moderátorky a pána Mózu ako hlavného dražiteľa, tak aj celoročnou prácou arteterapeutov Renáty Frešovej a Michala Kraloviča.
    Umelci tvoria pre svoju radosť, je to ich spôsob vyjadrenia reality, komunikácia s okolím prostredníctvom vizuálnych vnemov. Mnohí naši klienti spĺňajú v tomto duchu pomenovanie „umelec“. Minimálne v tento deň si ho užili so všetkou slávou.
    Adrián Slezák – jeho doménou sú reprodukcie známych maliarov, v ktorých sa odráža  svojské ponímanie okolitého sveta a originálne videnie danej predlohy. Majstrovsky sa zmocní  portrétu, aktu, krajiny, zátišia, či  abstraktnej témy.
    Lukáš Boskovič s húževnatosťou zápasil pomocou štetcov s veternými mlynmi a vyhral. Dôkazom je nejeden pekný obraz, ktorý namaľoval.
    Linda Bošelová – „Jeden deň jesene“ na Vás dýchne atmosférou oberačiek, keď sa po drevených stoloch v záhrade kotúľajú jabĺčka a džbánky na plôtikoch tancujú a hrkocú pod taktovkou vetra.
    Mojmír Cikrai vsadil na kvetinovú tematiku. S odtlačkami kúskov nastrihanej špongie vytvoril výrazné kvetinové motívy.
    Do maľovania sa vyslovene zahryzol Ivan Čietek. Zobral to vážne, veľmi sa mu chcelo a  spravil aj kus peknej výtvarnej práce.
    Sandra Ebringerová zachytila prchavý moment a namaľovala svoju radosť z balónov, ktorými ju prekvapili v skupine na jej narodeniny. Bolo ich niekoľko desiatok. Z obrazu už zväčša odleteli, ak sa naň rýchlo pozriete tak ešte nejaké zazriete.
    Miro Hudl obľubuje slniečka a kreslí ich na sto spôsobov. Hoci miernym usmernením sa dokáže posunúť aj trošku inam a slniečka necháva na chvíľu zapadnúť.
    Táňa Lacíková mala z tvorby v ateliéri veľkú radosť. Vďačne si nechala poradiť a vytrvalo a schuti maľovala. Červené rozkvitnuté kvety spolu s lastovičkami za ňu tú radosť rozpovedia.
    Obrazy Peťa Lišku vznikali postupom času. Jednotlivé vrstvy farieb na plátna nanášal v priebehu niekoľkých týždňov. Je v nich jeho nálada, aktuálne rozpoloženie, únava aj excitované stavy. Sú odpoveďou na otázky, ktoré sme mu nikdy nepoložili.
    Katka Sekáčová „zahviezdila“ už na minuloročnej výstave a svoj talent potvrdila aj na Výtvarnom salóne v Nitre v roku 2012, víťazstvom v kategórii „Kresba a maľba“. Roztomilé zvieratká sú opäť na výlete.
    Na to všetko sa usmieva „Indiánske slnko“ Andreja Vajdu a z kostolnej veže zvoní zvon. Bim-bam-bom…tak zase o rok.

    Text: M. Kralovič, J. Čajágiová

     29 28 27 26 25 24 23 22 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 09 08 07 06 05 04 03 02 01

    Amedeo 03 Amedeo 04
    Amedeo 06
    Amedeo 08 Amedeo 09 Amedeo 10