Divadlo KAMKO v Berlíne (2015)

Vydané 22. marca 2015 Zverejnil/a
  • V dňoch 19. – 22. marca 2015 sa uskutočnilo v Berlíne tretie stretnutie medzinárodného projektu Grundtvig – Učiace sa partnerstvá: „Posilňovanie sociálnych zručností hendikepovaných Európanov pomocou divadelných projektov (DEpTh – Hĺbka)“. Zúčastnili sa ho tímy z partnerských krajín Nemecka, Česka a Slovenska.
  • Z Bratislavy na cestu vyrazili dve plne naložené autá Citroën Jumper s 18 člennou osádkou (z toho bolo 8 hercov – prijímateľov sociálnej služby z nášho zariadenia). Firme Citroën patrí poďakovanie za bezplatné zapožičanie jedného auta.
    Vo štvrtok, po príchode do Berlína, sa zástupcovia z každého tímu stretli so slovenským veľvyslancom, Mgr. Igorom Slobodníkom, v jeho rezidencii na slávnostnej večeri, ktorú usporiadal pre partnerov projektu.
    Piatok bol naplnený divadelnými predstaveniami českého a slovenského tímu, ktoré sa uskutočnili v zaujímavých priestoroch Alte Pumpe. Doobeda sa Divadlo KAMKO pripravovalo na večerné vystúpenie – pripravenie kulís, rekvizít, osvetlenia, zoznámenia sa s novým javiskom a priestorom. O 18:00 hod. sa začal slávnostný večer premiérou hry „Hotel Sen divadelného súboru Šumajzl a kapely Kabrňáci z Centra sociálních služeb Tloskov. Po krátkej prestávke sa predstavilo naše Divadlo KAMKO s novou autorskou hrou JA NO“. Predstavenie publikum zaujalo, ocenili ho výdatným potleskom, ktorému sa herci veľmi potešili. Po divadelných predstaveniach sa uskutočnila recepcia, kde bol priestor stretnúť sa s hercami, tvorcami hry, odovzdať si dojmy, získať spätnú väzbu i konštruktívnu kritiku.
    V sobotné doobedie sa konali paralelne štyri workshopy (práca s hlasom; smiech; sochy v pohybe; divadlo a priestor),  na ktorých sa zúčastnili ako herci, tak aj pracovníci nášho zariadenia a partnerských krajín. Poobede sa konala evaluácia, vyhodnotenie stretnutia, spojená s rozdávaním certifikátov (za búrlivej radostnej atmosféry účinkujúcich hercov) a zároveň rozlúčka s českým tímom, ktorý sa predčasne musel vrátiť domov. Napriek nepriaznivému počasiu sa uskutočnila prechádzka k Brandenburskej bráne a prehliadka svetoznámeho olympijského štadióna. Večer, priatelia z Nemecka, pripravili výbornú rozlúčkovú párty v Haus Reichwein, kde bol náš tím ubytovaný.
    Ďalšie stretnutie sa bude konať v Tloskove pri Prahe 10. – 13. mája 2015. Hlavným programom budú divadelné predstavenia dvoch nemeckých partnerov.

    Text: Zuzana Fazekašová, Ivana Kubincová, Foto: Erik Forgáč, Peter Švarc

    11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 Berlin 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10