Športové hry v Berlíne (2016)

Vydané 11. septembra 2016 Zverejnil/a
  • V dňoch 9. – 11.9.2016 sme sa zúčastnili na 36. medzinárodnom Sportfeste (Oslave športu) pre ľudí s mentálnym postihnutím v Berlíne. Slovensko a bratislavský kraj reprezentovalo 5 športovcov z nášho zariadenia – Jana Valentová, Ivana Vančová, Ivan Četek, Pavol Hudl, Boris Pánis. Personál ako sprievod bol v zložení Edita Kruzslíková, Monika Bárdošová a Jaroslav Koterba .
  • V prvý deň  po príchode sme sa ubytovali a večer sme prijali pozvanie veľvyslanca SR v Berlíne, p. Petra Lizáka, v priestoroch budovy veľvyslanectva. Privítali nás p. Ondrej Gažovič (attaché) a p. Bušovský (zástupca pána veľvyslanca), ktorý na poslednú chvíľu musel odísť kvôli pracovným povinnostiam. Porozprávali sme sa, pozreli sme si galériu, urobili spoločné foto a zamaškrtili si na pripravených sladkých a slaných pochúťkach.
    V sobotu sme sa po raňajkách presunuli na športový štadión, kde sa konal Sportfest. Na otvorení pretekov sa zúčastnil aj primátor mesta Berlín, p. Muller, ktorý otvoril športové hry 2016. Následne sme sa aktívne zúčastnili všetkých ponúkaných športových disciplín (beh na 50 m , beh 30 m cez prekážky, skok do diaľky, hod guľou, hod do basketbalového koša, hod kriketovou loptičkou, kop do bránky, kop do otvoru steny). Aj napriek veľkým horúčavám (bolo 31 stupňov) podali športovci maximálne výkony. Večer sme strávili v záhrade pri ubytovni v spoločnosti zahraničných partnerov (Poliaci, Česi, Holanďania) pri dobrej grilovačke aj tanečkoch a nasledoval zaslúžený oddych.
    V nedeľu sme prezreli časť Berlína – Brandeburskú bránu a Postdamer Platz, kde sme sa dopravili metrom. Po neskoršom  obede sme sa síce unavení, ale spokojní vydali na spiatočnú cestu domov. Do Bratislavy sme prišli v nočných hodinách.

    Text a foto: M. Bárdošová