Jašidielňa (2013)

Vydané 6. septembra 2013 Zverejnil/a
  • Ako sa z názvu stáva POJEM Shakespeare... Ak by som sa spýtal kohokoľvek z Vás, som si istý, že každý by okamžite vedel, o koho sa jedná a čím sa spomínaná osobnosť zapísala do dejín. A verím tiež, že mnohí z Vás by vedeli vymenovať nejednu z jeho svetoznámych divadelných hier. SHAKESPEARE je jednoducho pojem.
  • Hoci v menšom a viac či menej komunitnom ponímaní, je takým pojmom aj Jašidielňa – medzinárodný festival tvorivosti a fantázie, ktorý sa aj tento rok uskutočnil v meste Žilina v dňoch 4.9. – 6.9. 2013. Ak patríte medzi tých, ktorí o tejto akcii ešte nepočuli, vedzte, že na tomto mieste sa nemusíte báť, ak si popletiete ponožky s rukavicami, alebo namiesto štetca použijete hoci aj Vaše ruky. A ako hovoria samotní organizátori: „A kto bude chcieť, môže byť od dotykov čerstvo natretý, alebo môže byť dojatý, či objatý…“
    Nuž a tento rok sa veru pojem s pojmom stretol a vytvoril neopakovateľný trojdňový dramatický zážitok. Bojovali sme spolu s Hamletom, či konšpirovali v rodinných pletkách Kapuletovcov a Montekovcov. Rovnako zaľúbene i dobrodružne sme sa cítili v hre „Sen noci svätojánskej“. Zážitkov i hier bolo veru mnoho. Každá jedna dielňa mala svoje čaro, a ešte aj teraz si viem presne vybaviť, aká ohromná atmosféra sa niesla počas celého festivalu. No, a na záver nás čakalo jedno veľké prekvapenie. Prišiel aj samotný Shakespeare!!!
    Áno, súhlasím. Jašidielňa má pred sebou ešte dlhú cestu (Shakespeare je v kurze už niekoľko storočí), aby sa stala minimálne takou ikonou, akou bol (stále je) pán Shakespeare. Avšak ani on sa nestal slávnym len tak hop-šup. Veď pozrime sa na jeho hry, ktoré reflektujú tak spoločenské dianie, ako aj jeho osobné túžby a sny. Nebál sa ľuďom hovoriť a ukazovať pravdu a popri tom ich ešte aj pobavil. A ak sa nemýlim, Jašidielňa vyznáva rovnaké zásady, ba čo viac, tvorí sa v dobe, v ktorej je každé podobné dielo ako Jašidielňa veľmi potrebné. Preto s čistým svedomím vyhlasujem, že je na tej správnej ceste, aby sa pojmom aj stala.
    Ďakujeme všetkým, ktorí sa schovávajú pod pojmom JAŠIDIELŇA. Dovidenia o rok.

    Text a foto: E. Forgáč

    14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 IMGP9367 01 02 03 04 05 06x 07 08 09 10 11 13