Národné preteky špeciálnych olympiád v lyžovaní (2016)

Vydané 21. februára 2016 Zverejnil/a
  • Slovenské hnutie špeciálnych olympiád usporiadalo v dňoch 19.-21. februára 2016 Národné preteky v zjazdovom a bežeckom lyžovaní. Podujatie sa konalo v Žiarskej doline cca 13 km od Liptovského Mikuláša. DSSpKM reprezentoval Mojmír Cikrai v zjazdovom lyžovaní.
  • Prihlásil sa do všetkých troch disciplín: slalom, obrovský slalom a zjazd. Cestovali sme z Bratislavy rýchlikom a odtiaľ autobusom. Celou cestou výdatne pršalo až po hotel Spojár, kde sme boli ubytovaní. Nevedeli sme si predstaviť, kde by sa mohli konať preteky. Z autobusu sme zazreli jeden snehový fľak na blízkom kopci. Po ubytovaní sme sa dozvedeli, že zaraďovacie kolo sa bude konať aj v daždi na tej troche vyjazdeného technického snehu.
    Hlavným rozhodcom bol Stanislav Krišák . Prvý problém nás čakal pri obúvaní si lyžiarskych topánok. Mojmír zistil, že mu rodičia zabalili iné topánky, ktoré mu boli malé, tlačili ho. Šťastie v nešťastí – som mala lyžiarky, ktoré mu boli dobré, tak sme si vymenili. Nehľadela som na moje pohodlie, veď išlo o výkony nášho športovca . Zjazdársky svah bol zľadovatený. Tento rok Mojmír ešte netrénoval a pri rozlyžovaní mal strach z náročného ľadového svahu. V zaraďovacom kole  neprešiel dve bránky, tak nemal nameraný čas. Okrem toho chceli Mojmíra zaradiť do skupiny pokročilých, čo boli najzdatnejší lyžiari. Mali najvyššie položený štart. Podarilo sa nám vybaviť zmenu, pretože Minulý rok Mojmír súťažil medzi začiatočníkmi. Nakoniec ho zaradili do skupiny mierne pokročilých. Podvečer začalo husto snežiť. Nasnežilo málo, ale stačilo na to, aby bola trať kvalitnejšia, aj keď po rozjazdení bol kopec opäť ľadový. V sobotu doobeda sa súťažilo v slalome a obrovskom slalome. Vyskytol sa aj jeden úraz pri páde – narazené plece. Horská služba bola zabezpečená a tak športovca zviezli na pohotovostných saniach dole z kopca a odviezli pretekára na röntgen. Poobede sa súťažilo v zjazde. Niektorí pretekári vynechali bránku a boli diskvalifikovaní. Mojmírovi prialo šťastie, vyslúžil si v cieli potlesk a rozhodcovia mu namerali dobrý čas. Po večeri sa konalo vyhodnotenie. Mojmír sa umiestnil vo všetkých finálových rozjazdách na krásnom druhom mieste v kategórii mierne pokročilých. Je to krásny výkon a vzhľadom k tomu, že tento rok netrénoval pre nedostatok snehu a súťažil vo vyššej kategórii. ZO SRDCA  G R A T U L U J E M E.
    Kamaráti z DSS Amália nám počas pobytu pomohli s dopravou ku svahu a zaviezli nás ku vlaku do Lipt. Mikuláša, za čo im veľmi ďakujeme.
    Ďakujeme N.F. TU SME, ktorý uhradil štartovné a cestovné náklady.

    Text a foto: B. Paveleková

    Fotografia1645 (1) DSC00124 (1) Fotografia1614 (1)