Ocenenie dobrovoľníctva – ocenenie pre Františka Košarišťana alias Fera Joka

Vydané 15. marca 2022 Zverejnil/a
  • Naším dobrovoľníkom je od roku 2012. Dlhé roky ho môžete stretnúť najmä pri aktivitách v zariadení podporovaného bývania, kde je jeho kontakt s ľuďmi so zdravotným postihnutím najbližší. Ale tiež v „ročáku“ (v celoročnom pobyte), kde sa o klientov veľmi zaujíma a snaží sa im aj nám, pracovníkom, pomáhať.
  • Vyhrať kategóriu „Dobrovoľník pomáhajúci v Bratislavskom samosprávnom kraji“ spomedzi 15-tich nominovaných (naša nominácia), to je už úspech. Také sa podarilo 10. marca 2022 pri oceňovaní Srdce na dlani, ktoré vyhlasuje každoročne Bratislavské dobrovoľnícke centrum.
    Sme hrdí, že sa to podarilo a aj takouto formou sme mohli Ferovi poďakovať. Vieme, že to nerobí preto… presne ako všetci ostatní dobrovoľníci. Je to jeho spôsob života, jeho forma sebarealizácie, jeho aktívny životný postoj.

    Dnes je Fero mediálne známy človek, mladí ľudia ho poznajú ako humoristu a zabávača, je veľmi aktívny na sociálnych sieťach. Jeho príspevky reflektujú reálnu situáciu, často s iróniou alebo až satirou jemu vlastnou. Nikdy však neuráža a stále viac sa zapája aj do verejného života.
    Napriek tomu si dokáže nájsť čas na ľudí, ktorých má tak naozaj rád… so srdcom na dlani. Príde so psíkom Ťapkou, dá si s klientami kávu, zoberie ich na výlet (zaplatí im všetko, ešte aj taxi k nemu domov na guláš…), a keď ho vidíte uvoľneného a usmiateho medzi nimi, tak je všetkým aspoň na chvíľu ľahšie v živote.
    Občas ale sám príde unavený a smutný a vtedy sú klienti, a verím, že aj pracovníci, pre neho oázou pokoja a oddychu, načerpá novú energiu a život plynie ďalej.

    Nikdy nezabúda využiť svoje kontakty pre tých slabších. Podporuje CSSpKM tým, že dohodne materiálnu pomoc, iných dobrovoľníkov, príp. sprostredkuje iné aktivity v prospech CSSpKM. Je úžasné, že každá jeho zisková aktivita prináša so sebou profit pre tých neziskových, a okruh ľudí, ktorí sa dozvedajú o živote ľudí s postihnutím sa tým rozširuje. Fero takýmto spôsobom prispieva k scitlivovaniu spoločnosti voči slabším a my mu za to ĎAKUJEME.

    Aktuálne boli desiati klienti podporiť jeho tanečný výkon v Lets dance 😊

    Text: J. Čajágiová, foto: J. Čajágiová, FB Bratislavské dobrovoľnícke centrum