Návšteva pani prezidentky a čestnej stráže

Vydané 24. mája 2023 Zverejnil/a
  • Čestná stráž prezidenta SR (ďalej len „čestná stráž“) spolupracuje s naším zariadením na dobrovoľníckej báze už od roku 2002, čím sa zaradila medzi našich prvých dobrovoľníkov. Pomáha nám pri väčších akciách ako sú športové hra či plavecké preteky, podporuje na vernisážach a výstavách. Zmysluplne, ľudsky a s veľkým srdcom.
  • V roku 2015 bola našou nomináciou ocenená Bratislavským samosprávnym krajom v sociálnej oblasti v kategórii dobrovoľníctvo a filantropia.
    Táto spolupráca funguje už 21. rok a nezávisí od výmeny prezidenta, veliteľa vojenskej kancelárie alebo veliteľa čestnej stráže, za čo sme nesmierne vďační.
    Členovia čestnej stráž sú ako naša druhá rodina, poznajú nás a my poznáme ich a vždy sa tešíme na spoločné stretnutia. Koho sme ale nepoznali, a kto nepozná nás, je hlavný veliteľ ozbrojených síl SR, ku ktorému má čestná stráž blízko. Aktuálne je to prezidentka SR Zuzana Čaputová. Preto sme sa rozhodli pozvať ju na návštevu, aby okrem iného videla, ako a s kým spolupracuje jej čestná stráž.
    Deň D nastal 24. mája 2023. Scenár zahŕňal predstavenie zariadenia cez tvorivé aktivity v našich dielňach (drevárskej, textilnej a v ateliéri), pohľad do života špecializovaného zariadenia pre ľudí s poruchou autistického spektra, poukázať na vekové rozpätie našej služby až po nefalšovanú zábavu v záhrade, kde hrá hudba a je veselo.
    Klienti a zamestnanci usilovne pracovali v záhrade i v jednotlivých dielňach a skupinách, aby všetko pripravili pre vzácnu návštevu. Predchádzala jej aj dôsledná príprava a kontrola zo strany protokolárneho oddelenia – prešli všetky priestory celej naplánovanej trasy až po wc. Všade stáli ochrankári a kontrolovali už od príjazdovej cesty. Pani riaditeľka mala pokyny, po ktorej strane má ísť vedľa pani prezidentky, rozprávať počas chôdze o jednotlivých aktivitách zariadenia, dávať pozor na klientov, keď sa k nej priblížia. Opakovane ich ubezpečovala, že sa môže stať, že klienti budú chcieť podať ruku pani prezidentke alebo ju budú chcieť objať,  a že to bude určite v poriadku. Boli z toho trochu vystrašení, ale dôverovali. My však máme ten dar, že aj oficiálne protokoly akceptujeme, ale pretvoríme po svojom – Janko s kyticou privítal pani prezidentku pri aute, objal ju a išli spolu „per pazuch“… jasné, že nie podľa protokolu :o)
    Pani prezidentka sa zaujímala o prácu v prospech našich klientov. Nevyťahovali sme ťažké témy, ale povedali realitu.
    V špecializovanom zariadení privítal pani prezidentku Šimon prostredníctvom tabletu, v ktorom bol nahratý pozdrav (aby sme odprezentovali aj alternatívnu formu komunikácie u neverbálnych klientov) a daroval jej kyticu z textilných kvetov vyrobených v našej dielni. Pýtala sa na spoluprácu s rodičmi, na možnosti dostupnosti sociálnej služby (ambulantnej a celoročnej služby)… a na jej tvári sme zachytili smutný výraz.
    Po prehliadke zariadenia vytvorili salutujúci vojaci v krásnych uniformách spolu s našimi klientami špalier, cez ktorý sme pani prezidentku previedli do altánku. Janko a Mojko ju pohostili vlastnoručne pripravenou kávou. A debata pokračovala informáciami o vzájomnej spolupráci s čestnou strážou, ako to celé prebieha a bola veľmi milo potešená bezprostrednosťou našich klientov pri komunikácii s čestnou stážou.
    Celú návštevu sme ukončili odovzdaním darčekov – vtáčej búdky s maľovaným predným dielom z drevárskej dielne a ateliéru, vázy z keramickej dielne a kyticou z textilnej dielne, spevom a tancom s pani prezidentkou v záhrade.
    Veríme, že pani prezidentka si zapamätá naše zariadenie ako miesto dobrej nálady a bezprostredných kontaktov a zároveň ako vysoko odborné pracovisko pre ľudí so zdravotným znevýhodnením, ktorí ešte nie sú v seniorskom veku.
    A nám ostanú pekné spomienky. Ďakujeme :o)

    Text: J. Čajágiová, A. Forgáčová, foto: čestná stráž, kancelária prezidenta, A. Ščepánková